Skip to main content

Persbericht

Leiden, 13 april 2023

Chili groots aanwezig op Crossing the Equator

Op maandag 3 april 2023 vond de eerste editie van Crossing the Equator plaats,  een door Perswijn georganiseerde proeverij met topwijnen van het zuidelijk halfrond. Meer dan 500 wijnen uit Argentinië, Chili, Afrika, Australië en Nieuw-Zeeland staan klaar om geproefd te worden. Chili pakte groots uit en had zelfs een aparte verdieping met vertegenwoordiging uit verschillende Chileense wijngebieden. Op het speciale Mezzanine Chili Paviljoen waren wijnen van niet minder dan 40 Chileense wijnmakers en importeurs te proeven. Sommige wijnhuizen werden al in Nederland geïmporteerd, anderen waren nog op zoek naar een importeur in ons land.

Seminars Chileense Wijnen

In de middag werden er twee seminars gegeven over Chileense wijnen.

Het eerste seminar was gefocust op de “Itata Vallei”. Deze oude wijn regio ligt in de Ñuble provicie, een regio met zeldzame en waardevolle oude wijngaarden. Enkele wijnproducenten uit Itata waren persoonlijk aanwezig om hun wijnen toe te lichten bij de het seminar geleid door Lars Daniels.

Het tweede seminar ging over de rol van vrouwen in de Chileense wijnindustrie, hierbij waren enkele Chileense leading ladies persoonlijk aanwezig zijn.

Nederland 3e exportmarkt voor Chileense wijnen
Chili is een succesvol wijnland waar het wijngaardareaal de laatste 30 jaar verdrievoudigd is. 80% wordt geëxporteerd en Chili neemt in Nederland in de top 10 van meest geïmporteerde wijnen de derde plaats in. Meer dan 350 wijnproducenten exporteren naar het buitenland en bieden een grote variëteit aan wijnen: van niche producten tot succesvolle supermarkt wijnen, die voor het grootste deel biologisch en soms ook biodynamisch worden geproduceerd.

Oude druivenstokken
Chili heeft uitzonderlijke omstandigheden voor het maken van wijn. Dit langgerekte land telt meer dan 1.500 kilometer aan verschillende wijngebieden, omgeven door natuurlijke barrières zoals de Stille Oceaan in het westen, het Andesgebergte in het oosten, de Atacama-woestijn in het noorden en de Patagonische ijsvlaktes in het uiterste zuiden. Dat is ook de reden dat phylloxera, de druifluis plaag die eind 19e eeuw legio wijngaarden verwoestte, hier niet heeft toegeslagen. Door deze buitengewone omstandigheden en het milde Mediterrane klimaat in de wijngebieden, kan Chili unieke wijnen produceren van uitzonderlijke kwaliteit.

Niet voor publicatie:
Voor meer informatie neem contact op met Ghislaine Melman van Melman Communications, E: info@melman-communications.nl of via M: 06 – 14 789 441